За кого е наменета Novalac AC?

  • Доенчиња кои често и неутешно плачат
  • Доенчиња кои имаат грчеви
  • Доенчиња од раѓање до 6 месеци

Краток опис

Почетна млечна формула Novalac AC е прилагодена за доенчиња со колики од раѓање до 12 месеци

Предности

  • Ја намалува честотата и траењето на плачот кај доенчиња со грчеви
  • Содржи прилагодена количина на лактоза и го намалува создавањето на гасови во цревата, а со тоа и грчевите

Novalac AC млечната формула е прилагодена за доенчиња со грчеви од раѓање до 12 месеци ако мајките не ги дојат. Novalac AC ги задоволува сите нутритивни потреби за доенчиња до 6 месеци, а за доенчиња постари од 6 месеци е дел од разновидната исхрана.

Колики

За стомачните грчеви, односно колики е карактеристичен неутешен плач на доенчето кој вообичаено се јавува повеќе последователни дена, во ист период (најчесто попладне и навечер). Доенчето не може да се смири, лицето му поцрвенува, се напнува и ги витка нозете кон стомакот. Причината може да биде недостаток на ензимот лактаза во тенкото црево. Бидејќи во тој случај дел од лактозата останува необработен и ферментира во тенкото црево при што се создава надуеност и гасови. Ако во организмот се внесе поголема количина лактоза која доенчето не може во целост да ја обработи во цревата, се зголемува создавањето на надуеност и гасови, и тоа се манифестира како непријатни грчеви, односно колики.

Novalac AC e единствена почетна млечна формула прилагодена за доенчиња со колики, со намалена содржина на лактоза која одговара на дигестивниот капацитет на тенкото црево со што се намалува создавањето на гасови и надуеност.

Novalac AC ги задоволува сите нутритивни потреби на доенчиња: збогатена e со железо, содржи оптимална количина на масти и протеини и ги обезбедува важните аминокиселини, минерали и витамини.

Novalac AC е дел од големата група на производи кои се прилагодени за доенчиња, со внимателно одбрани состојки и проверен квалитет.

Составот на млечните формули Novalac е во склад со европските стандарди за детската млечна храна и не содржи генетски модифицирани организми (ГМО), а не содржи ни глутен.

Вообичаено дозирање на млечната формула Novalac AС:

Возраст (месеци)

0

1

2

3

4

5

6 +

Телесна тежина (кг)

4

5

6

6,5

7

7,5

> 7,5

Број на оброци/ден

6–7

5

5

5

4

4

3*

Број на мерици за подготвување на еден оброк

4

4

5

6

7

7

7

Количина вода (мл)

120

120

150

180

210

210

210

До врв наполнета и израмнета мерица содржи 4,3 г млечна формула Novalac АC.
Една доза растворете во 30 мл вода.

* како дел од разновидната исхрана

 

Упатство за подготовка

Алергени

  • Обезмастено млеко
  • Соин лецитин
  • Лактоза
  • Млечни протеини

Едноставни први оброци

После 17-тата недела, односно после наполнети 4 месеци од животот, време е за воведување на нови намирници и дополнителна храна (дохрана) кај доенчињата. Воведувањето на дохрана пред оваа возраст никако не се препорачува, бидејќи системот за варење кај доенчињата не е доволно развиен за да се бори со готовата храна. Исто така важно е и тоа да не го одложуваме предолго воведувањето на дохраната. Кај сите доенчиња со дохрана треба да се почне до 26 тата недела од животот.

Прочитај повеќе
Андреја Ширца Чампа
Андреја Ширца Чампа,
дипл. инж. прех. техн.
клинички нутриционист

Хранење со шише – кога и колку?

После раѓање на детето мајките се често загрижени и се прашуваат дали нивното малечко добива доволно храна. Најдобар показател за тоа е добивањето на тежина. Ако доенчето се храни со шише, мерењето на количината испиено млеко е поедноставно за разлика од доењето.

Прочитај повеќе
Тајана Вурт
Тајана Вурт,
Стручен соработник за Novalac