Запек

Што е запек?

Под запек се подразбира нередовно празнење на цревата кај доенчињата (два пати неделно или поретко). Столицата е тврда, дефекацијата е нередовна, отежната, може да биде дури и болна, а на површината на столицата може да се појави крв.

Дали запекот е болен?

Излачувањето на тврдата столица може да биде болно, може да се појави и крв. Веднаш треба да се превземат соодветни мерки. Ако детето при празнењето на столицата има болки, ќе се обиде да ја задржи столицата и тогаш запекот ќе стане сериозен проблем.

Што го предизвикува запекот?

Запекот обично има функционални причини и непосредно е поврзан со храната, внес на премалку течности или земање на некои лекови. Ако детето зема лекови, може да му се успори празнењето, за што треба да го известите лекарот.

Ви препорачале млечна формула Novalac IT за исхрана на доенчиња со запек.

Млечната формула Novalac IT е прилагодена за исхрана на доенчиња со запек. Содржи зголемена количина на лактоза (млечен шеќер) и магнезиум, кои овозможуваат омекнување на столицата, со што се олеснува празнењето на цревата. Novalac IT е потполна храна и ги задоволува сите нутритивни потреби за нормален раст и развој на доенчето.

Млечната формула Novalac IT е наменета за исхрана на доенчиња со запек од раѓање па се до навршување на 12 месеци ако доенчето не е на исхрана со мајчино млеко. Novalac IT ги задоволува сите нутритивни потреби на доенчиња до 6 месечна возраст, а за доенчиња постари од 6 месеци по препорака од лекар се комбинира со разновидна исхрана.

Што да превземете ако доенчето има запек?

  • Ако своето дете го доите, најверојатно вашето млеко нема доволно влакна: обидете се да јадете повеќе овошје и зеленчук.
  • Ако детето го храните со шишенце, ви препорачуваме употреба на млечната формула Novalac IT за доенчиња со запек. Посоветувајте се со Вашиот педијатар.
  • Ако вашето дете веќе јаде разновидна храна, вклучете во неговата исхрана некои продукти: свежо овошје и зеленчук (киви, портокали, мандарини, компот од суви сливи или смокви, грозје, круши...) и интегрален леб од цели зрна..
  • Обидете на детето да му понудите повеќе пати мали количини на некоја течност (вода, чај, овошни сокови).

Што треба да избегнувате ако доенчето има запек?

Ако сметате дека детето има запек, прво исклучете ја можноста за погрешна подготовка на оброк (млеко), прилагодете ја исхраната и посоветувајте се со Вашиот педијатар. Не препорачуваме:

  • банани
  • чоколадо
  • кашички со чоколадо
  • морков
  • ориз

Немојте да употребувате лаксативи без претходно да се посоветувате со лекар. Не дозволувајте запекот да трае подолго време.

Воспоставување на доењето

Мора да избира намирници кои, исто како млекото, не го оптеретуваат бебето туку му обезбедуваат оптимален раст и развој.

Прочитај повеќе
Редакција Novalac
Редакција Novalac,

Едноставни први оброци

После 17-тата недела, односно после наполнети 4 месеци од животот, време е за воведување на нови намирници и дополнителна храна (дохрана) кај доенчињата. Воведувањето на дохрана пред оваа возраст никако не се препорачува, бидејќи системот за варење кај доенчињата не е доволно развиен за да се бори со готовата храна. Исто така важно е и тоа да не го одложуваме предолго воведувањето на дохраната. Кај сите доенчиња со дохрана треба да се почне до 26 тата недела од животот.

Прочитај повеќе
Андреја Ширца Чампа
Андреја Ширца Чампа,
дипл. инж. прех. техн.
клинички нутриционист
Статии за правилна исхрана на доенчиња