Стомачни грчеви

Што се колики?

До денес не се знае што точно е причината за појава на стомачни грчеви (колики). Зад поимот колики се кријат многу симптоми. Коликите ги поврзуваме со надуеност и создавање гасови.

Вообичаено се јавуваат во првите месеци од животот на доенчињата. За коликите е карактеристичен неутешен плач кој се јавува во доцните попладневни часови. Детето се напнува, ги витка нозете кон стомакот, има зацрвенето лице и очигледно е дека му е многу непријатно. Затоа коликите кај родителите на доенчињата предизвикуваат многу грижи.

Што ги предизвикува коликите?

За причината на коликите се уште се водат расправии бидејќи на нивната појава влијаат повеќе фактори. Еден од нив е неразвиеноста на системот за варење кај доенчињата. Причина за појава на коликите исто така може да биде и преголем внес на лактоза преку доење или употреба на универзална млечна формула. Големата количина на лактоза која доенчето не може да ја обработи ферментира во тенкото црево при што се создаваат гасови, а тие се причина за надуеност и појава на непријатност кај доенчето.

Ви препорачале употреба на почетната млечна формула Novalac AC за доенчиња со колики.

Novalac AC е специјална млечна формула за доенчиња со колики. Количината на лактоза во млечната формула Novalac AC е прилагодена на дигестивниот капацитет на тенкото црево, со што се намалува надуеноста и појавата на грчеви, односно колики. Novalac AC е потполна храна и ги задоволува сите нутритивни потреби за нормален раст и развој на доенчето.

Млечната формула Novalac AC е посебно прилагодена за исхрана на доенчиња со колики од раѓање до 12 месечна возраст ако доенчето не е на исхрана со мајчино млеко. Novalac AC ги задоволува сите нутритивни потреби на доенчиња до 6 месечна возраст, а за доенчиња постари од 6 месеци по препорака од лекар се комбинира со разновидна храна.

Што да превземете кога доенчето има колики?

Лекарот може да ви препорача прилагодена исхрана која содржи помалку лактоза. Морате строго да се придржувате до тие препораки.

Корисни совети за исхрана на доенчиња кои имаат колики:

  • Ако кај доенчето после оброк забележите надуеност, лесно масирајте му го стомачето.
  • После секој оброк помогнете му на доенчето да подригне.
  • Внимавајте за време на хранењето детето да не се наголта воздух, односно да голтне што е можно помалку воздух.
  • Обидете се да создадете мирна и опуштена атмосфера околу детето затоа што тоа ќе ја почувствува вашата вознемиреност ако постои.

Воспоставување на доењето

Мора да избира намирници кои, исто како млекото, не го оптеретуваат бебето туку му обезбедуваат оптимален раст и развој.

Прочитај повеќе
Редакција Novalac
Редакција Novalac,

Едноставни први оброци

После 17-тата недела, односно после наполнети 4 месеци од животот, време е за воведување на нови намирници и дополнителна храна (дохрана) кај доенчињата. Воведувањето на дохрана пред оваа возраст никако не се препорачува, бидејќи системот за варење кај доенчињата не е доволно развиен за да се бори со готовата храна. Исто така важно е и тоа да не го одложуваме предолго воведувањето на дохраната. Кај сите доенчиња со дохрана треба да се почне до 26 тата недела од животот.

Прочитај повеќе
Андреја Ширца Чампа
Андреја Ширца Чампа,
дипл. инж. прех. техн.
клинички нутриционист
Статии за правилна исхрана на доенчиња