За кого е наменета Novalac Allernova?

 • Доенчиња и мали деца кои веќе имаат алергија на протеини на кравјо млеко
 • Доенчиња и мали деца кои освен алергија имаат проблем и со бљуцкање
 • Доенчиња од раѓање до 36 месеци

Краток опис

Novalac Allernova AR е храна за посебна медицинска намена. Наменета е за деца кои се преосетливи на протеини на кравјо млеко.

Предности

 • Ги ублажува тегобите поврзани со алергија на протеини на кравјо млеко (пролив, запек, претерано плачење, грчеви, чешање на кожата...)
 • Ја намалува количината и фрекфенцијата на враќање на храната поради содржината на пченкарен скроб
 • Може да ја пијат исто така и доенчиња и деца со нетолеранција на лактоза (не содржи лактоза)

Novalac Allernova AR е диететска храна за посебни медицински потреби за доенчиња и мали деца кои имаат алергија на протеини на кравјо млеко и регургитација.

Novalac Allernova AR може да се употребува како единствена храна до 6 месеци. После 6 месеци млечната формула Novalac Allernova AR се употребува како дел од разновидната исхрана. Novalac Allernova AR е згусната храна, производ на хидролизирано кравјо млеко (казеин). Не содржи глутен и лактоза. Novalac Allernova AR ги задоволува сите нутритивни потреби на доенчињата.

Алергија на протеини на кравјо млеко

Алергија на протеини на кравјо млеко се појавува во првите месеци од животот. Симптомите на алергија се манифестираат на сите органски системи, а во првата година првенствено се јавуваат на гастроинтестиналниот систем и на кожата. Најчест симптом кој е изразен на системот за варење е регургитација.

Лекување на пречувствителност на протеини на кравјото млеко вклучува целосно отфрлање на млечни белковини од храната на доенчињата, а за да се намали враќањето на храната (бљуцкање) се користи густа млечна формула. Вистинско решение за доенчињата со алергија на протеини на кравјото млеко е воведување на храна за посебни медицински потреби Novalac Allernova AR.

Novalac Allernova AR содржи хранливи состојки кои се потребни за правилен раст и развој на детето. Не содржи лактоза. Novalac Allernova AR (екстензивен хидролизат на казеинот) со додадаток на пченкарен скроб е единствена млечна формула на пазарот која може да реши два проблема одеднаш: ги олеснува симптомите на алергија на протеини на кравјо млеко и го намалува бљуцкањето.

Novalac Allernova AR ги содржи сите хранливи состојки, кои се потребни за правилен раст и развој на детето. Не содржи лактоза.

Novalac Allernovа AR може да го употребувате само под здравствен надзор. Не го користете како храна на здрави доенчиња. Novalac Allernova AR е контраиндициран кај галактоземија и/или малапсорпција на глукоза и галактоза.

Составот на специјалните млечни формули Novalac е во склад со европските стандарди за детска млечна храна, не содржи генетски модифицирани организми (ГМО), а не содржи ни глутен.

Вообичаено дозирање на специјалната формула Novalac Allernova AR:

Возраст (месеци) 0-1 1-2 2-4 4-6 6-12 12-36
Број на оброци на ден 6 5 5 4 3* 2-3*
Број на дозерки за подготвување на еден оброк 3 4 5 7 7 8
Количина на вода (мл) 90 120 150 210 210 240

* како дел од разновидната исхрана

До врв наполнета и до раб израмнета дозерка содржи 4,5 g Novalac Allernova AR. Една дозерка се раствора во 30 ml вода. Дневната количина на храна и бројот на оброци треба да се прилагоди според возраста и потребите на доенчето. Доколку лекарот не Ве советува поинаку, следете ги препораките од табелата за дозирање.

 1. Секогаш подгответе свеж оброк.
 2. Чувајте на суво место, заштитено од светлина и топлина.
 3. Не го употребувајте после истекот на рокот на употреба втиснат на дното на лименката.
 4. После првото отворање на лименката содржината употребете ја во рок од 3 недели.
 5. После секоја употреба на лименката добро затворете ја.
 6. Не го чувајте неиспиениот оброк. Фрлете го остатокот.

Состав на млечна формула Novalac Allernova AR

Алергени

 • Хидролизирани млечни протеини

Едноставни први оброци

После 17-тата недела, односно после наполнети 4 месеци од животот, време е за воведување на нови намирници и дополнителна храна (дохрана) кај доенчињата. Воведувањето на дохрана пред оваа возраст никако не се препорачува, бидејќи системот за варење кај доенчињата не е доволно развиен за да се бори со готовата храна. Исто така важно е и тоа да не го одложуваме предолго воведувањето на дохраната. Кај сите доенчиња со дохрана треба да се почне до 26 тата недела од животот.

Прочитај повеќе
Андреја Ширца Чампа
Андреја Ширца Чампа,
дипл. инж. прех. техн.
клинички нутриционист

Хранење со шише – кога и колку?

После раѓање на детето мајките се често загрижени и се прашуваат дали нивното малечко добива доволно храна. Најдобар показател за тоа е добивањето на тежина. Ако доенчето се храни со шише, мерењето на количината испиено млеко е поедноставно за разлика од доењето.

Прочитај повеќе
Тајана Вурт
Тајана Вурт,
Стручен соработник за Novalac