За кого е наменета Novalac 1?

  • Доенчиња од раѓање до 6 месеци
  • Доенчиња без проблем со варењето

Краток опис

Универзалната почетна млечна формула Novalac 1 е наменета за доенчиња од раѓање до 6 месеци, доколку мајките не ги дојат или само делумно ги дојат новороденчињата.

Предности

  • Сите потребни состојки за раст и развој на доенчиња.
  • Додадени omega-3 и omega-6 масни киселини за оптимален развој на видот и мозокот на доенчињата.
  • Сите потребни витамини и минерали.
  • Збогатено со малтодекстрин, кој обезбедува подолга ситост на доенчето.

Novalac 1 е дел од големата група на производи кои се посебно прилагодени за доенчиња со внимателно одбрани состојки и проверен квалитет. По навршување на 6 месеци се препорачува преминување на млечна формула Novalac 2.

Составот на млечните формули Novalac е во склад со европските стандарди за детска млечна храна, не содржи генетски модифицирани организми (GMO), и не содржи глутен.

Вообичаено дозирање на млечната формула Novalac 1:

Возраст (месеци) 0 1 2 3 4 5
Телесна тежина(кг) 4 5 6 6,5 7 7,5  
Број на оброци/ден 6-7 5 5 5 4 4
Број на мерици за подготвување на еден оброк 4 4 5 6 7 7
Количина на вода (мл) 120 120 150 180 210 210

До врв наполнета и израмнета мерица содржи 4,3 г млечна формула Novalac 1.
Една доза растворете во 30 мл вода.

 

Упатство за подготовка

Алергени

  • Обезмастено млеко
  • Деминерализирана сурутка
  • Соин лецитин

Едноставни први оброци

После 17-тата недела, односно после наполнети 4 месеци од животот, време е за воведување на нови намирници и дополнителна храна (дохрана) кај доенчињата. Воведувањето на дохрана пред оваа возраст никако не се препорачува, бидејќи системот за варење кај доенчињата не е доволно развиен за да се бори со готовата храна. Исто така важно е и тоа да не го одложуваме предолго воведувањето на дохраната. Кај сите доенчиња со дохрана треба да се почне до 26 тата недела од животот.

Прочитај повеќе
Андреја Ширца Чампа
Андреја Ширца Чампа,
дипл. инж. прех. техн.
клинички нутриционист

Хранење со шише – кога и колку?

После раѓање на детето мајките се често загрижени и се прашуваат дали нивното малечко добива доволно храна. Најдобар показател за тоа е добивањето на тежина. Ако доенчето се храни со шише, мерењето на количината испиено млеко е поедноставно за разлика од доењето.

Прочитај повеќе
Тајана Вурт
Тајана Вурт,
Стручен соработник за Novalac