Почетна > Интересно > Влијание на царскиот раз на мајката и бебето

Влијание на царскиот раз на мајката и бебето

Царскиот рез е се почест начин на породување. Ова на мајката и бебето влијае на различни начини, а најчест проблем е бавното заздравување на мајката после породувањето.

За бремените жени кај кои цела бременост била во ред и кои сакале да се породат по природен пат, царскиот рез може да биде големо разочарување. Меѓутоа, акушерите се определуваат за царски рез со одредена медицинска причина. Најважно е на крајот да се двајцата здрави, и мајката и новороденчето.

Најголема разлика помеѓу вагиналното породување и она со царски рез е тоа што новороденчето родено со царски рез не доаѓа во контакт со вагиналната микрофлора на мајката. Новороденчето родено со царски рез има друга цревна микрофлора и незрел имунолошки систем. Затоа може да имаат често инфекции, проблем со варењето, а можно е и појава на алергии.

Доколку доенчето е доено со мајчино млеко ги добива сите корисни бактерии и сите неопходни хранливи состојки кои се потребни за развој и раст. Ако доењето не е возможно за совет треба да се праша педијатар и фармацевт во аптека кое адаптирано млеко треба да се одбере.

Достапни се млечни формули за доенчиња кои содржат корисни бактерии (пробиотици) кои добро влијаат на развојот на имунолошкиот систем на доенчињата. Такви млека воедно содржат и други хранливи состојки за развој и раст на доенчето.

Воспоставување на доењето

Мора да избира намирници кои, исто како млекото, не го оптеретуваат бебето туку му обезбедуваат оптимален раст и развој.

Прочитај повеќе
Редакција Novalac
Редакција Novalac,

Едноставни први оброци

После 17-тата недела, односно после наполнети 4 месеци од животот, време е за воведување на нови намирници и дополнителна храна (дохрана) кај доенчињата. Воведувањето на дохрана пред оваа возраст никако не се препорачува, бидејќи системот за варење кај доенчињата не е доволно развиен за да се бори со готовата храна. Исто така важно е и тоа да не го одложуваме предолго воведувањето на дохраната. Кај сите доенчиња со дохрана треба да се почне до 26 тата недела од животот.

Прочитај повеќе
Андреја Ширца Чампа
Андреја Ширца Чампа,
дипл. инж. прех. техн.
клинички нутриционист
Статии за правилна исхрана на доенчиња