За кого е наменета млечната формула Novalac 3 Junior?

 • Деца од 1. до 3. години
 • Погодна за вкусен вечерен оброк

Краток опис

Novalac 3 Junior млечната формула е наменета за деца на возраст од 1 до 3 години

Предности

 • Збогатена со витамини и минерали
 • Содржи калциум и витамин Д, кои се неопходни за нормален раст и развој на коските
 • Содржи железо кое придонесува за нормални когнитивни функции на детето
 • Јод кој обезбедува нормален раст на децата

Novalac 3 Junior млечната формула е наменета за деца на возраст од 1 до 3 години како последователна храна по употреба на Novalac 2 или било која друга преодна млечна формула.

 

Novalac 3 Junior ги задоволува сите нутритивни потреби за правилен раст и развој на децата на таа возраст. Novalac 3 Junior е дел од голема палета на производи кои се наменети за доенчиња и се со внимателно одбрани состојки и докажан квалитет.

Novalac 3 Junior обезбедува:

 • оптимална количина на витамини и минерали:
  • калциум
  • витамин Д за доволна апсорпција на калциум, потребен за развој на коските и за раст на детето
 • 25 пати поголема количина на железо во споредба со обично, делумно обезмастено кравјо млеко
 • оптимална содржина на протеини
 • оптимална содржина на есенцијални масни киселини за правилен развој на мозокот и очите (7 пати поголема количина во споредба со обичното кравјо млеко)
 • урамнотежен сооднос на брзо сварливи и споро сварливи јаглехидрати за добро варење
 • пријатен вкус на ванила, без додаток на шеќер и сахароза

Составот на млечните формули Novalac е во согласност со европските прописи за детска млечна храна, не содржи генетски модифицирани организми (ГМО), како и глутен.

Употреба:

Novalac 3 е млечна формула наменета за мали деца од 1 до 3 години со додадени витамини и минерали. Подготвениот оброк во едно шише Novalac 3 млечна формула содржи калциум и витамин Д (потребни за нормален раст и развој на коските кај децата), железо (придонесува за нормален когнитивен развој кај децата) и јод (придонесува за нормален раст кај децата). Novalac 3 е извор на витамините А, Б1, Б2, Ц, Д и биотин, исто така е богат и со витамини Б12 и К1. Novalac 3 млечната формула е погодна за продолжување со исхрана по употребата на Novalac 2 или некоја друга млечна формула. Има добар вкус на ванила.

Дозирање:

На вашето дете можете да му дадете топла (<37 OC) или ладна млечна формула Novalac 3, или да ја употребите за подготовка на детски житарици и други оброци како дел од урамнотежената исхрана. Една лименка од 400g е доволна за подготовка на 11 оброци.

Подготовка во шише:
На секои 30 ml вода додадете 1 дозерка Novalac 3. Една дозерка содржи 4,5 g Novalac 3. За 100 ml оброк додадете 3 до раб израмнети дозерки (15 g).

Подготовка во чаша:
Во 240 ml вода додадете 8 дозерки Novalac 3.

 1. Секогаш подгответе свеж оброк.
 2. Чувајте на суво место, заштитено од светлина и топлина.
 3. Не го употребувајте после истекот на рокот на употреба втиснат на дното на лименката.
 4. После првото отворање на лименката содржината употребете ја во рок од 3 недели.
 5. После секоја употреба на лименката добро затворете ја.
 6. Не го чувајте неиспиениот оброк. Фрлете го остатокот. Пакувано во контролирана атмосфера. 

Novalac 3 Junior млечната формула е наменета за деца на возраст од 1 до 3 години како последователна храна по употреба на Novalac 2 или било која друга преодна млечна формула.

 

Novalac 3 Junior ги задоволува сите нутритивни потреби за правилен раст и развој на децата на таа возраст. Novalac 3 Junior е дел од голема палета на производи кои се наменети за доенчиња и се со внимателно одбрани состојки и докажан квалитет.

Novalac 3 Junior обезбедува:

 • оптимална количина на витамини и минерали:
  • калциум
  • витамин Д за доволна апсорпција на калциум, потребен за развој на коските и за раст на детето
 • 25 пати поголема количина на железо во споредба со обично, делумно обезмастено кравјо млеко
 • оптимална содржина на протеини
 • оптимална содржина на есенцијални масни киселини за правилен развој на мозокот и очите (7 пати поголема количина во споредба со обичното кравјо млеко)
 • урамнотежен сооднос на брзо сварливи и споро сварливи јаглехидрати за добро варење
 • пријатен вкус на ванила, без додаток на шеќер и сахароза

Составот на млечните формули Novalac е во согласност со европските прописи за детска млечна храна, не содржи генетски модифицирани организми (ГМО), како и глутен.

Употреба:

Novalac 3 е млечна формула наменета за мали деца од 1 до 3 години со додадени витамини и минерали. Подготвениот оброк во едно шише Novalac 3 млечна формула содржи калциум и витамин Д (потребни за нормален раст и развој на коските кај децата), железо (придонесува за нормален когнитивен развој кај децата) и јод (придонесува за нормален раст кај децата). Novalac 3 е извор на витамините А, Б1, Б2, Ц, Д и биотин, исто така е богат и со витамини Б12 и К1. Novalac 3 млечната формула е погодна за продолжување со исхрана по употребата на Novalac 2 или некоја друга млечна формула. Има добар вкус на ванила.

Дозирање:

На вашето дете можете да му дадете топла (<37 OC) или ладна млечна формула Novalac 3, или да ја употребите за подготовка на детски житарици и други оброци како дел од урамнотежената исхрана. Една лименка од 400g е доволна за подготовка на 11 оброци.

Подготовка во шише:
На секои 30 ml вода додадете 1 дозерка Novalac 3. Една дозерка содржи 4,5 g Novalac 3. За 100 ml оброк додадете 3 до раб израмнети дозерки (15 g).

Подготовка во чаша:
Во 240 ml вода додадете 8 дозерки Novalac 3.

 1. Секогаш подгответе свеж оброк.
 2. Чувајте на суво место, заштитено од светлина и топлина.
 3. Не го употребувајте после истекот на рокот на употреба втиснат на дното на лименката.
 4. После првото отворање на лименката содржината употребете ја во рок од 3 недели.
 5. После секоја употреба на лименката добро затворете ја.
 6. Не го чувајте неиспиениот оброк. Фрлете го остатокот. Пакувано во контролирана атмосфера.

 

Состав на млечна формула Novalac 3

Алергени

 • Лактоза
 • Делумно обезмастено млеко

Едноставни први оброци

После 17-тата недела, односно после наполнети 4 месеци од животот, време е за воведување на нови намирници и дополнителна храна (дохрана) кај доенчињата. Воведувањето на дохрана пред оваа возраст никако не се препорачува, бидејќи системот за варење кај доенчињата не е доволно развиен за да се бори со готовата храна. Исто така важно е и тоа да не го одложуваме предолго воведувањето на дохраната. Кај сите доенчиња со дохрана треба да се почне до 26 тата недела од животот.

Прочитај повеќе
Андреја Ширца Чампа
Андреја Ширца Чампа,
дипл. инж. прех. техн.
клинички нутриционист

Хранење со шише – кога и колку?

После раѓање на детето мајките се често загрижени и се прашуваат дали нивното малечко добива доволно храна. Најдобар показател за тоа е добивањето на тежина. Ако доенчето се храни со шише, мерењето на количината испиено млеко е поедноставно за разлика од доењето.

Прочитај повеќе
Тајана Вурт
Тајана Вурт,
Стручен соработник за Novalac