Почетна > Исхрана на новороденче

Исхрана на новороденче

Се што јадеме влијае на нашето здравје и тело. Храната е многу важна од зачетокот на детето па се до моментот кога ќе има две свеќи на неговата торта. Исхраната на вашето дете мора да ги обезбеди сите хранливи материи и енергија потребни за здрав раст и развој.

Гастроинтестиналниот и имунолошкиот систем кај доенчињата не се целосно развиени и затоа тие се осетливи на храната што ја јадат. Последиците може да бидат моментални ( пролив, повраќање, запек... ) или помалце видливи кои се манифестираат после неколку години (гојазност, срцеви болести...). Затоа здравата исхрана треба да се применува уште од детството како би допринеле за квалитетот на животот понатаму.

Тегоби кај доенчиња

Проблеми со варењето кај доенчето може да се јават брзо после раѓањето и иако се минливи, сепак може да влијаат на расположението на детето и квалитетот на живот на целото семејство. Тие тегоби може да бидат причина за недостаток на сон, стрес и бројни грижи за здравјето на детето.